Dětská stomatologie

Návštěva zubního lékaře nemusí být pro vaše dítě stresující. Psychologický přístup, nebolestivost zákroků a třeba i pohádka při ošetření, to vše zpříjemní vašemu dítěti návštěvu u našeho zubního lékaře. Ke každému dětskému pacientovi přistupujeme individuálně, a náš zubní lékař s ním od první návštěvy buduje pozitivní vztah. Přístupnost dítěte k ošetření a především respekt k lékaři usnadní vysvětlování a dodržování zdravých hygienických návyků. Prevence kazů je vždy lepší, než jejich léčba.

Při úvodní návštěvě provedeme komplexní vyšetření chrupu vašeho dítěte a pomůžeme vám s odstraněním zlozvyků, volbou vhodné výživy a správné zubní hygieny, tak abychom předešli vzniku zubních kazů. U dětí od 5 let provedeme vyšetření chrupu pomocí přehledného panoramatického rentgenu (OPG-ortopantomogramu). Řešíme také případy dětských úrazů: zlomený, či úplně vylomený zub může totiž zabránit růstu trvalého chrupu.

V případě zvlášť nespolupracujících dětských pacientů je možnost ošetření v celkové anestezii. U celkové anestezie je navozen stav umělého spánku a výkon je prováděn pod dohledem anesteziologa.

Provádíme také pečetění fisur (tzv. sealing), což je preventivní zákrok, který má za úkol ochránit čerstvě prořezané zuby před vznikem kazu. Místa obtížně čistitelná a nejvíce náchylná ke vzniku zubního kazu pokryjeme speciálním pečetícím materiálem a uzavřeme tak před možnou infekcí. Ideální čas pro pečetění je období co nejdříve po prořezání daného zubu.

V případě poškození dočasných zubů kazem či urázem využíváme moderních materiálů k jejich opravě. Tím zachováme fyziologické poměry v dutině ústní, které jsou důležité pro správné žvýkaní, řeč, lepší udržení místa pro stálé zuby, a také pro správný mentální vývoj dítěte. Vyhnete se tak nejen trávicím obtížím, poruchám řeči, ortodontické léčbě, ale i případným poruchám osobnostního vývoje vašeho dítěte. Zdravý a plný úsměv je velmi důležitý pro samotné sociální postavení dítěte, správný psychický vývoj a růst dítěte jako jednotlivce.

Jak to probíhá:

Při úvodním vyšetření zjistíme celkový stav ústní dutiny a zubů, zjistíme od vás informace o návycích dítěte a aktuální hygieně. Vyslecheme si vaše přání a představy a dáme vám kompletní návod ohledně výživy, hygieny, případně rady jak se zbavit zlozvyků. Následuje sestavení léčebného plánu, případně naplánování pravidelných kontrolních návštěv.